Films downloaden via torrent

Films downloaden via torrent

Je hebt misschien al eens eerder gehoord van downloaden via torrent. Ook zijn grote websites waar torrents aangeboden werden de laatste tijd in het nieuws geweest. The Pirate Bay is hier een goed voorbeeld van. The Pirate Bay is een website waarop torrentlinks geïndexeerd worden. Via deze website is het mogelijk om naar films, muziek, software en andere bestanden te zoeken. Veel internetproviders hebben de toegang tot deze website onlangs geblokkeerd. Er zouden namelijk te veel illegale bestanden op de website staan (of zijn te vinden). Hiermee werd de discussie weer eens opgerakeld. Is downloaden nu illegaal of niet? Downloaden is volgens de Nederlandse wet niet illegaal, zolang het voor eigen gebruik is. Ook mag men niet uploaden, je mag een gedownloade film dus niet verder verspreiden via het internet.

Wat is (bit)Torrent?

Het is een techniek om bestanden uit te wisselen met meerdere computers/gebruikers. Het bestand dat je wil downloaden staat niet op een centrale computer, maar is verspreid over meerdere computers. Al deze computers zijn aangesloten op het netwerk. Het te downloaden bestand is dus opgesplitst in meerdere delen.
Zodra je een film (bijvoorbeeld) begint te downloaden worden al deze stukjes bij elkaar gezocht, uiteindelijk ontvang je een bestand op je computer. Doordat je de film van meerdere computers download, zijn er ook meerdere internetverbindingen aan gekoppeld. Hierdoor is het mogelijk om de film met grote snelheid binnen te halen. Als je een film download via een torrent, is het altijd mogelijk om deze download te onderbreken. Je kunt de download vervolgens een dag later gewoon weer hervatten.

 

Hoe kan ik torrents downloaden?

Om torrents te kunnen downloaden heb je een cliënt nodig. De cliënt installeer je op je computer, deze zorgt ervoor dat het bestand gedownload wordt. Ook heb je de torrent zelf nodig (een bestand). Deze bestanden zijn te vinden op diverse websites, waaronder The Pirate Bay. Voor legale video’s, bestanden en boeken kun je terecht op ‘Legit Torrents’.